Barcode symbolen

Welke barcode heb je nodig?

Je hebt je codes besteld en toegekend aan producten. Nu wil je je codes scanbaar maken, zodat ze bijvoorbeeld bij de kassa gescand kunnen worden.

Welke code heb je nodig, wat zijn goede kleurcombinaties en hoe print je het op de verpakking?

Welke barcode heb je nodig? - Barcode

EAN-13

Wordt het artikel (of handelseenheid) in de winkel aan de kassa gescand? Gebruik dan het EAN-13 symbool, dit is de meest gebruikte barcode.

Welke barcode heb je nodig? - Barcode

GS1-128

Gebruik je het symbool voor logistieke doeleinden? Vertaal dan de GS1 verzendcode (SSCC) of andere GS1 identificatiecode in een GS1-128 symbool. Dit symbool wordt ook in de gezondheidszorg gebruikt voor productidentificatie.

Welke barcode heb je nodig? - Barcode

ITF-14

Druk je de code rechtstreeks op een omverpakking (golfkarton)? Het ITF-14 symbool is dan de beste keuze.

Welke barcode heb je nodig? - Barcode

EAN-8

Heeft jouw artikel een kleine verpakking waar het EAN-13 symbool niet op past? Gebruik dan het EAN-8 symbool.

Welke barcode heb je nodig? - Datamatrix Icon

Medische artikelen

Voor medische artikelen kies je de GS1 DataMatrix of GS1-128 barcode. Deze barcodes hebben een variabele lengte en je kunt variabele gegevens (zoals serienummer, houdbaarheidsdatum) erin opnemen. Deze symbolen worden ook gebruikt voor UDI.

Kleurcombinaties

Om de barcodes goed te kunnen scannen moet je letten op de kleurcombinaties die je gebruikt. Omdat een scanner gebruik maakt van rood licht, neemt hij kleuren anders waar dan het menselijk oog. Er moet dus voldoende contrast zijn tussen de donkere strepen en de lichte ondergrond. In de afbeelding hieronder zie je aan de linkerzijde voorbeelden die goed scanbaar zijn en aan de rechterzijde voorbeelden die niet goed zijn.

Kleurcombinaties voor symbolen

Plaats op de verpakking

Plaats de barcode bij voorkeur rechtsonder op de achterzijde van de verpakking. Op gebogen oppervlakken, zoals blikken en flessen, plaats je de barcode zo dat de streepjes met de ronding meelopen, bij voorkeur evenwijdig aan de drukrichting. Zorg voor voldoende afstand tot hoeken en randen.

Drukken en printen

Neem voor het drukken of printen contact op met de ontwerper of drukker van de verpakking of etiket. Zij zijn op de hoogte van de (technische) details op dit gebied. 

Drukken

Gebruik je een grafische drukmethode zoals offset, diepdruk of flexografie voor de verpakking? Neem dan het symbool mee in het ontwerp van de verpakking.  

Printen

Gebruik je een inkjet-, thermo- of laserprinter voor het printen van het symbool direct op de verpakking of op het etiket? Let dan op het volgende aandachtspunten:

  • Voor een goede kwaliteit zijn een goed inktlint of juiste cartridge en een 'schone' inktkop van belang. Controleer printers daarom regelmatig.
  • De keuze van de vergrotingsfactor is afhankelijk van het aantal dots per inch (dpi) dat aan de printer is meegegeven. Hoe meer dpi, hoe kleiner het symbool geprint kan worden. 

Je kunt de kwaliteit van je barcode gratis laten testen door onze testservice.

X