1-12-2022

Maxeda: 'Samen blijven investeren in productdata'

“Veranderende regelgeving zorgt voor aanvullende eisen die aan artikeldata in de GS1 datapool worden gesteld. Maar ook de ontwikkelingen in het retaillandschap vragen om aanpassing en uitbreiding”, zegt Xavier Verbeeck, Supply Planning Director van Maxeda DIY.

Maxeda: 'Samen blijven investeren in productdata' - Maxeda Samen Blijven Investeren In Productdata (1)

Verbeeck is sinds de start van de datapool voor doe-het-zelf, tuin en dier vanuit Maxeda betrokken. “Binnen Maxeda - bekend van Praxis en Brico - was direct de overtuiging aanwezig dat een datapool een win-win zou opleveren voor retailers en leveranciers. De hele keten kan efficiënter werken door data met elkaar te delen. Daarin moet je samen investeren en zo’n traject kost veel energie, maar de opbrengst is er dan ook naar”, zegt Verbeeck.

Cruciaal voor omnichannel

In een omnichannel doe-het-zelfmarkt is goede artikeldata de sleutel tot succes. “Omnichannel zet voor de retail de deuren open naar heel veel klanten. Bovendien kun je heel eenvoudig je assortiment uitbreiden en verbreden met productgroepen waarvoor je in de fysieke winkels geen ruimte hebt. Met een goede supply chain en betrouwbare artikeldata kun je zo voor online echt een apart kanaal opbouwen”, zegt Verbeeck.

In de combinatie on- en offline speelt de kwaliteit van de artikeldata volgens Verbeeck een cruciale rol. “Research online, purchase offline is nog steeds de trend. Consumenten zoeken thuis uit wat ze willen hebben en gaan vervolgens naar de bouwmarkt om de aankoop te doen. Daar willen ze niet teleurgesteld worden in wat ze in de schappen aantreffen. De online zoekfilters vragen daarbij speciale aandacht. Bij de invoer van de data moeten leveranciers zorgen dat de informatie klopt en op de juiste plek staat. Je wilt immers wel gevonden worden.”

Maten en gewichten

Van alle data die binnen de datapool beschikbaar is, zijn zaken als maten en gewicht van groot belang voor de supply chain. Verbeeck: “Daarin onderscheidt de datapool consumenteneenheden en logistieke eenheden. Onze afmetingen zijn de bron voor het bepalen van het type transport en de keuze voor de vervoerder. Als er dus bijvoorbeeld een product met te grote afmetingen ingevoerd is, heeft dat grote gevolgen. Zo’n foute invoer zorgt concreet voor 45 euro hogere transportkosten. Ook kunnen we dan de belofte voor pakketten - voor 20.00 uur besteld is de volgende dag in huis - niet waarmaken en heeft een verkeerde maat impact op onze inbound. De gevolgen van foutieve artikeldata kunnen dus groot zijn.”

Data vroeg beschikbaar

Als retailer heeft Maxeda het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium de artikeldata beschikbaar. “Als een leverancier een nieuw product aankondigt en wij hebben die data via GS1 beschikbaar, kunnen onze afdelingen daarmee aan de slag. Merchandise kan dan met de maten en gewichten aan de slag voor de schappenplannen en de collega’s van de supply chain kunnen dan het bestel- en logistieke proces inrichten. Zo kunnen we ook al het transport naar de distributiecentra en winkels voorbereiden. En als er sprake is van gevaarlijke stoffen moeten we zorgen voor veilige opslag. Hoe eerder we dat kunnen voorbereiden, hoe soepeler de introductie van een product op de markt.”

Grote uitdagingen

Actuele en uitdagende thema’s binnen GS1 zijn duurzaamheid, milieuwetgeving en veiligheid. “We zien dat veel leveranciers moeite hebben met het aanleveren van deze data over deze thema’s, zoals data over gevaarlijke stoffen. Het is vaak ook erg ingewikkelde materie dus dat maakt dat de meeste leveranciers die data niet of heel beperkt delen in de datapool. Terwijl het ook een belangrijk onderdeel is van alle data waarover de retail moet kunnen beschikken.”

Volgens Verbeeck wordt de overige artikeldata wel zorgvuldig en uitgebreid in de datapool gedeeld. “Maar uiteindelijk moet ook de data over gevaarlijke stoffen beschikbaar zijn in GS1 en moeten wij er als retailpartners op kunnen vertrouwen dat die data voldoende gecontroleerd en betrouwbaar is. Vandaar ook onze oproep aan de leveranciers om hierin te blijven investeren.”

‘First time right’

Gevraagd naar de kansen die er binnen het datamodel van GS1 nog liggen, zegt Verbeeck dat de huidige basis goed is en dat die dankzij de samenwerking tussen leveranciers en retail steeds verder verfijnd wordt. “Waar we uiteindelijk naartoe willen is een datapool waarin first time right centraal staat. Als bij de eerste invoer alle data klopt en in de juiste velden is opgenomen, hebben we daar allemaal profijt van. Foutieve invoer zorgt voor veel extra stappen om dat te corrigeren.” Betrouwbare en gestandaardiseerde artikeldata geeft alle bedrijven de gelegenheid om de processen steeds efficiënter te maken. “We kunnen samen alle processen in de keten nog soepeler laten lopen.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Volgens Verbeeck zorgen de gestructureerde overleggen tussen leveranciers en retailers binnen GS1 voor gezamenlijke verantwoordelijkheid. “Er wordt op verschillende niveaus gesproken over de ontwikkelingen die de artikeldata raken. In de business council en verschillende werkgroepen wordt heel gericht gewerkt om te komen tot zoveel mogelijk standaard artikeldata met als doel dat de GS1 datapool écht de ‘single source of truth’ wordt.