2D barcodes in retail

2D barcodes - Een nieuwe dimensie

Wat is een 2D barcode?

Een 2D barcode is een 2-dimensionale barcode waarmee je moderne toeleveringsketens en consumentenbehoeften kan ondersteunen. Het is een zeer kleine barcode die enorm veel data kan bevatten en zeer makkelijk leesbaar is. De GS1 DataMatrix en de QR Code zijn voorbeelden van 2D barcodes.  

 • 2D codes kunnen naast de informatie van de GTIN extra informatie bevatten, o.a. een webadres, garantie, recept, instructies, houdbaarheidsdatum, serienummer en batchnummer.
 • Slechts één 2D code op je verpakking kun je gebruiken voor verschillende toepassingen. Afrekenen of consumenten informeren over de oorsprong van een product.
 • In een 2D code passen alle GS1 identificatiesleutels, zoals GTIN voor producten, GLN voor sites en SSCC voor pakketten.
 • Waarom een 2D barcode?

  Betere traceerbaarheid
  De reis van een product in de hele waardeketen kunnen volgen. Van bron tot na de verkoop. 

  Directe communicatie met consumenten
  Communiceren met consumenten als ze de 2D barcode scannen met hun telefoon. Bijv. over herkomst, aanbiedingen of gebruiksinstructies.

  Effectieve terugroepacties
  Makkelijk en snel een recall uitvoeren. 

  Minder verspilling
  De strijd aangaan met verspilling door geautomatiseerd prijsverlagingen op producten door te voeren, bijvoorbeeld op basis van datum ten minste houdbaar tot bij versproducten of bij oude collecties in de mode.

  Echtheid
  Door de unieke codes kunnen fabrikanten namaakproducten snel opsporen.

  Ontdek je eigen business case

  De globale ambitie is om alle retail point-of-sale klaar te hebben voor 2D barcodes tegen 2027. Er zijn al landen met mooie business cases over het gebruik van 2D barcodes op producten. Check de internationale site van GS1 voor meer informatie en ontdek welke business case bij jou past. Barcode Verkenner: 2D Barcodes – Explorer

  Barcode op je product als krachtige informatiebron

  GS1 ziet toekomst in de 2D barcodes zoals de QR-code of DataMatrix die meer gedetailleerde gegevens kan laten zien. Ben je je al aan het oriënteren op de toekomstige wereldwijde adoptie van 2D barcodes? En ben je nieuwsgierig naar hoe we je kunnen helpen?

  Maak snel een afspraak met ons team

  Telefoon: +31 20 5113820

  E-mail: sarina.pielaat@gs1.nl

  2D barcode ook online te gebruiken

  Bedrijven die nu barcodes scannen, hebben in hun systemen gegevens gekoppeld aan een identificatienummer (barcode (GTIN) of locatienummer (GLN)). Je maakt verpakkingen slim als je deze met één barcode verbinding kan laten maken met je telefoon.

  GS1 Digital Link is een Web URI-structuurstandaard waarbij de GS1 codes in webadressen worden gebruikt om te linken naar online informatie en diensten. Zo krijgt een artikel een digitale identiteit.  

  2D barcodes in GS1 Digital Link. De GS1 barcode ook online gebruiken.

  Hoe help je als implementatiepartner bij de transitie naar 2D barcodes?

  De Solution Provider 2D Focus Group bereidt de wereldwijde migratie naar 2D voor. Het gaat om het aanpassen van hardware, software, systemen en volledige ecosystemen zodat bedrijven de datarijke barcodes kunnen gebruiken. De groep is voor implementatiepartners die codeeroplossingen op verpakkingen ondersteunen, partijen die betrokken zijn bij scansystemen, printers, gegevensopslag, systeemintegratie, etc. Wil je meer informatie of je meteen aanmelden? Stuur dan een mail naar info@gs1.nl.

  Wat kunnen 2D codes toevoegen voor mijn bedrijf?

  Wil je weten wat 2D codes nu écht voor je bedrijf kunnen betekenen? We maken graag een afspraak met je om de mogelijkheden te bespreken. Stuur dan een mail naar info@gs1.nl.

  X