Digitaal Product Paspoort

Europa heeft nieuwe wetgeving om producten duurzamer, beter recyclebaar en herbruikbaar te maken. Het digitale product paspoort is straks een voorwaarde om je product op de Europese markt te brengen.
Data vergezelt het product op reis door de circulaire keten
Het digitale productpaspoort (DPP) is één van de bouwstenen van de Europese Green Deal. Het paspoort moet een product op zijn gehele reis door de circulaire keten vergezellen. Dit stelt eisen aan data. Hoe krijg je alle informatie in het digitale productpaspoort?
Wat is het digitaal product paspoort?
Het digitaal product paspoort geeft o.a. antwoord op de vragen:
- Wat zit er in dit product?
- Waar komt het vandaan?
- Waar lever ik het in na gebruik?
- Hoe wordt het zo goed mogelijk verwerkt voor hergebruik?
Bedrijven leggen in het paspoort de samenstelling en technische gegevens van hun producten van A tot Z digitaal vast. Het ontwikkelt zich in de keten, waarbij iedere schakel in de keten voegt informatie aan productpaspoort toe.
Welke producten?
De focus ligt op producten die de meeste hulpbronnen gebruiken en waar het potentieel voor circulariteit groot is, zoals: batterijen, textiel en verpakkingen. Europa wil in 2026/27 het systeem van digitale productpaspoorten voor de eerste categorieën (textiel en elektronica) gereed hebben voor implementatie.
Circulariteit: anders kijken naar producten
De vijf thema’s uit de R-ladder van het Planbureau voor de Leefomgeving is een goed startpunt voor om naar producten te kijken.
Beheer van grondstoffen optimaliseren
We moeten op andere manieren gaan vaststellen wat met grondstoffen gebeurt en hoe we een grondstof zo hoogwaardig mogelijk in de waardeketen kunnen houden. We kijken dan naar ‘reduce, reuse, recycle’.
Circulair ontwerp
Vanaf het begin van het proces kun je nadenken over hergebruik, reparatie of een ander productieproces. Je zorgt zo voor een langer en hoogwaardiger bestaan van een product of grondstof.
Afval
Afval is een grondstof om te recyclen en opnieuw in te zetten in een productieketen. Om die recycling mogelijk te maken moet je grondstofstromen volgen.
Samenwerken
Inzicht en transparantie van en over je product op zijn gehele reis door de circulaire keten lukt alleen als je samenwerkt en data deelt in de keten.
(Nieuw) businessmodel
Als producten langer in de waardeketen aanwezig zijn en diensten anders worden ingericht, beïnvloedt dit het verdienmodel. De producent blijft eigenaar van het product – om efficiënter te kunnen omgaan met grondstoffen – en blijft verantwoordelijk voor reparatie en onderhoud.
Unieke betrouwbare data in de hele levenscyclus
In het productpaspoort zal een aantal datavelden voor elk product hetzelfde zijn, maar ook een aantal datavelden productspecifiek. Elke ketenpartner voegt nieuwe data toe: bijvoorbeeld over het gebruik van het product.
Voor het productpaspoort zijn standaarden cruciaal. GS1 beschikt over die standaarden om bijvoorbeeld producten en locaties juist te identificeren en die informatie op te slaan en te delen. Met de juiste identificatiestandaarden kun je productpaspoorten aan het juiste product koppelen. Zo verbinden we de digitale en fysieke wereld met elkaar.
Door het scannen van een unieke identificatiecode krijgen consumenten, handelspartners, overheden en andere belanghebbenden straks toegang tot informatie in het digitale productpaspoort.
Batterijcase en GS1
De batterijketen loopt voorop. Vanuit de Europese Unie is er een voorstel voor een productpaspoort in de maak. Het beoogde resultaat van de EU is dat gedurende de hele levenscyclus van een product de informatie wordt vastgelegd over de ecologische footprint die dat product in zijn leven achterlaat. Voor het productpaspoort is volgens de EU een unieke identificatiecode nodig die in het product gegraveerd of erop wordt gedrukt. GS1 is bij de batterijcase van de Europese Unie betrokken.
Geen ‘one size fits all’
Per sector moet in kaart worden gebracht welke stappen bedrijven moeten zetten om aan de nieuwe wetgeving te voldoen. Dit betekent dat je per productcategorie goed moet afwegen welke informatie opgenomen moet worden en door wie en op welke manier de informatie up-to-date gehouden kan worden.
Meer weten?
Ben je nieuwsgierig naar hoe we je kunnen helpen? Maak snel een afspraak!
Telefoon: +31 20 5113820
E-mail: loek.boortman@gs1.nl