Digital Product Passport

Voor een wereld waarin we circulair en klimaatneutraal ondernemen

Bekijk de video 'GS1 Talk'

2050 klimaatneutraal! Dat is het doel van de Green Deal van de Europese Commissie. Het Digital Product Passport is één van de bouwstenen voor de realisatie van die Green Deal. Het geeft antwoord op vragen als: ‘Wat is de CO2-footprint’ en ’Waar lever ik het in om te recyclen?’ Het Digital Product Passport vergezelt het product op zijn reis door de circulaire keten. Daar is veel data voor nodig en daar ligt een belangrijke rol voor GS1. 

Samenwerken om alle data te kunnen delen

Minder grondstoffen gebruiken

Minder grondstoffen gebruiken

Het paspoort gaat een substantiële bijdrage leveren aan het verminderen van het gebruik van grondstoffen. De eerste Digital Product Passports komen voor producten met een groot potentieel voor circulariteit, zoals batterijen, textiel en verpakkingen. Uiteindelijk krijgen alle producten die op de Europese markt verkocht worden zo’n paspoort.

Digitaliseren en delen van data

Digitaliseren en delen van data

Elke schakel in de keten heeft informatie nodig van de vorige schakel en deelt informatie met de volgende schakel. Maar hoe krijg je online data bij het juiste product? De basis is het identificatienummer in de barcode dat elk product uniek maakt. Door het scannen van een QR-code met zo’n nummer krijg je toegang tot alle benodigde productdata.

Internationaal en not-for-profit

Internationaal en not-for-profit

Voor een succesvol paspoort is samenwerken essentieel om afspraken te maken over welke data nodig is en hoe kunnen we die kunnen delen en gebruiken. GS1 is een internationale not-for-profit organisatie die partijen samenbrengt en helpt om producten uniek te kunnen identificeren en data uit verschillende bronnen te ontsluiten.

Hoe kan GS1 bedrijven helpen bij het realiseren van het Digital Product Passport? 

De standaarden van GS1 helpen bij het vastleggen en delen van alle data die nodig is. Met onze standaarden is data voor iedereen helder: begrijpelijk, actueel, volledig en geverifieerd. Ook kunnen bedrijven met deze informatie consumenten helpen bij het maken van duurzame keuzes. 

GS1 in Europe en het Digital Product Passport

Het paspoort is een initiatief vanuit de Europese Unie, dus uiteraard staat het ook op de agenda van GS1 in Europe.

Bekijk de GS1 Talk over het Digital Product Passport en de rol van GS1

Met Loek Boortman (CTO) en Michiel van Yperen (sustainability manager)
X