Kwalitatief goede productdata

Koelvak Groenten

GS1 Nederland voert namens de Nederlandse levensmiddelen- en drogisterijsector het datakwaliteitprogramma uit. Het doel van dit programma is om de productinformatie in GS1 Data Source op orde te krijgen én houden. Ook leveranciers van AGF-producten doen mee, voor hen zijn aparte afspraken gemaakt.

De 'single source of truth'

Met de groei van online retail is het belang van een hoge kwaliteit productdata in GS1 Data Source groter dan ooit tevoren. Wetgeving, de toegenomen informatiebehoefte bij consumenten en de opkomst van geautomatiseerde distributiecentra maken dit meer dan noodzakelijk. Bovendien worden logistieke processen verstoord als productinformatie niet klopt.

In 2014 is sectorbreed besloten om de datapool ook in te zetten als gemeenschappelijke bron voor alle vereiste consumenteninformatie. Daarom moet alle data 100% correct in GS1 Data Source staan. Alleen zo ontstaat er één 'single source of truth' voor betrouwbare productdata waarvan retailers, consumenten én leveranciers zelf profiteren.

Doorlopend programma voor structurele verbetering data

In 2016 startte DatakwaliTijd 2.0 als project, maar inmiddels is het een doorlopend programma en werkt de hele sector er dagelijks aan om de kwaliteit van productinformatie in GS1 Data Source structureel goed te houden.

Controle of vastleggen door een Data Management Service (DMS)

Een essentieel onderdeel van het datakwaliteitprogramma is het laten controleren en goedkeuren van gegevens van nieuwe en gewijzigde artikelen door een Data Management Service (DMS). Het gaat hierbij om algemene en logistieke gegevens, maar ook om etiketinformatie. Productdata kan ook worden vastgelegd door een DMS, het is dan niet nodig om je productdata te laten controleren. Productdata wordt daarnaast automatisch gecontroleerd via systeemcontroles, terugkoppeling hiervan vindt op dagelijkse basis plaats via MijnGS1

Afspraken voor AGF-producten

AGF-bedrijven, telersverenigingen en handelsbedrijven hebben te maken met producten waarvan de verpakkingen, afmetingen en gewichten vaak niet hetzelfde zijn. Daarom zijn er specifieke afspraken voor het meten en wegen van producten, de verpakkingstypes en welke toleranties zijn toegestaan.

X