Intergamma maakt tempo met uitwisseling gevaarlijke stoffeninformatie
Leveranciers van producten met gevaarlijke stoffen hoeven voortaan alleen nog maar de GS1 datapool te gebruiken voor aanlevering van artikeldata aan Intergamma.
Zij kunnen nu gevaarlijke stoffeninformatie en veiligheidsbladen via de datapool delen met zowel Intergamma als diens partner Quintens. De doe-het-zelf-retailer wil vaart maken met de uitrol en de datakwaliteit verder verbeteren.
In januari van dit jaar is de EU gestart met het strenger controleren van webshops op naleving van de CLP-regelgeving (Classification, Labelling & Packaging). Die verplicht retailers om de teksten en symbolen over de risico’s en veilig gebruik van gevaarlijke stoffen inclusief de bijbehorende veiligheidsinformatiebladen in hun online winkel te publiceren. De meerderheid van de webshops voldoet niet aan die eis, had de EU al eerder geconstateerd. “Ook wij hebben aanpassingen doorgevoerd en zijn daarna gecontroleerd”, vertelt Ingmar Hensbergen, manager datamanagement bij Intergamma.
Gevaarlijke stoffeninformatie via datapool
Naast het belang van veiligheid vormen de strengere controles een van de redenen om de processen voor aanlevering van gevaarlijke stoffeninformatie te verbeteren. Intergamma heeft samen met GS1 Nederland en Quintens het initiatief genomen om dit te gaan realiseren. De bedoeling is dat alle leveranciers de verplichte CLP-informatie inclusief de veiligheidsinformatiebladen gaan publiceren in de GS1 datapool aan Intergamma en Quintens.
Intergamma zal de benodigde data doorzetten naar de eigen interne systemen voor de administratieve-, logistieke- en commerciële processen. Daarnaast kan Quintens, als onafhankelijk expert in gevaarlijke stoffen, de data gebruiken om Intergamma onder andere van adviezen te voorzien rondom invulling van wet- en regelgeving. “De afgelopen weken hebben we in een pilot met de leveranciers Bolton Adhesives, Pokon Naturado, HG International, PPG Industries en Weber Beamix getest of Quintens daadwerkelijk die data uit de datapool kan ontvangen”, stelt Hensbergen.
Naast veiligheid zijn de strengere controles redenen om de processen voor aanlevering van gevaarlijke stoffeninformatie te verbeteren
Quintens speelt al meer dan tien jaar een centrale rol in de aanlevering van gevaarlijke stoffeninformatie. Intergamma en andere doe-het-zelf-retailers hebben samen met Quintens het ISA-portaal opgezet waarop leveranciers hun veiligheidsinformatiebladen kunnen uploaden. Quintens vertaalt de informatie op die documenten in een dataset, waarvan een retailer periodiek een update in de vorm van een Excel-bestand ontvangt. “Maar dat is vaak maar een deel van de dataset die we nodig hebben om aan de regelgeving te voldoen”, benadrukt Floris Jelier van Intergamma, die het project vanuit Intergamma samen met Hensbergen trekt.
Data voor wet- en regelgeving
Als hoofd kwaliteitsmanagement is Jelier verantwoordelijk voor de naleving van productwet- en regelgeving en voor de bewaking van het kwaliteitsniveau van de artikelen die zij verkopen. Dat lukt niet als zijn afdeling de gevaarlijke stoffeninformatie pas ontvangt op het moment dat het betreffende artikel al lang en breed in de winkels ligt. “Dankzij de datapool van GS1 ontvangen we alle relevante informatie straks meteen bij introductie van een nieuw artikel. Die gevaarlijke stoffeninformatie hebben we niet alleen online nodig, maar is ook cruciaal om te bepalen hoeveel liter van een bepaald product we in een bouwmarkt mogen neerleggen en welke veiligheidsvoorzieningen in de vorm van lekbakken of veiligheidskasten nodig zijn”, verklaart Jelier.
Niet alles mag in één doos
De gevaarlijke stoffeninformatie is ook relevant voor Intergamma’s logistieke partners als Katoen Natie, dat vanuit het distributiecentrum in Antwerpen de online orders verzamelt, verpakt en verzendklaar maakt. “Bepaalde stoffen mogen we beslist niet samen in één doos verpakken om elk risico op een chemische reactie uit te sluiten. Katoen Natie moet daarvan op de hoogte zijn en in staat zijn om op elke doos het juiste label met de juiste symbolen te plakken. Vervolgens moet PostNL als vervoerder weten dat een busje met sommige gevaarlijke stoffen niet onder bijvoorbeeld de Johan Cruijff Arena door mag rijden”, legt Hensbergen uit.
Logistiek dienstverlener moet in staat zijn om op elke doos het juiste label met de juiste symbolen te plakken
Eén loket voor alle data
Gebruik van de datapool biedt ook voordelen op het gebied van data management. Leveranciers van Intergamma beschikken over één loket voor aanlevering van alle artikeldata, zodat ze niet langer het zogenoemde ISA-portaal hoeven te gebruiken. De efficiëntie stijgt als andere retailers overstappen op de datapool. “Ook die retailers zelf profiteren van één bron voor alle artikeldata. Daarmee voorkomen ze tevens fouten, die bijvoorbeeld ontstaan omdat retailers nu nog twee datasets uit verschillende bronnen aan elkaar moeten koppelen”, legt Jelier uit.
Machine learning voor betere datakwaliteit
De pilot van de afgelopen weken heeft ook duidelijk gemaakt dat de doe-het-zelfsector aan de slag moet om de datakwaliteit van gevaarlijke stoffen te verbeteren. Hensbergen: “We kregen niet alle data die wij verwachtten van leveranciers. Ook hebben we geconstateerd dat de data die wel werd aangeleverd verbetert kan worden om te voldoen aan de kwaliteitsnormen die wij in de sector hebben vastgesteld.
“De komende weken gaan wij dan ook met de betrokken partijen aan de slag met het opzetten van een datakwaliteitsprogramma. Wij willen machine learning inzetten om te checken of veiligheidsinformatiebladen correct zijn opgebouwd en om afwijkingen te constateren tussen de informatie op de bladen en de data in de datapool”, legt Hensbergen uit.
Doe allemaal mee!
Intergamma wil de nieuwe aanpak snel uitrollen; het kan Hensbergen en Jelier niet snel genoeg gaan. Naar schatting leveren tussen de 100 en 120 leveranciers één of meerdere artikelen met gevaarlijke stoffen aan de bouwmarktketen. “We roepen onze leveranciers nu dan ook op om deze nieuwe werkwijze met ons te gaan implementeren en samen de voordelen te benutten.”
Intergamma roept andere retailers op om over te stappen op de GS1 datapool. “Dan profiteert de hele sector van één bron voor artikeldata - ook voor gevaarlijke stoffen - en kunnen we allemaal stoppen met de huidige ISA-portal van Quintens”, benadrukt Hensbergen. Hij voegt eraan toe dat ook grote supermarkt- en drogisterijketens gevaarlijke stoffendata willen ontvangen via de GS1 datapool omdat zij ook producten verkopen met gevaarlijke stoffen.
“De dataset voor gevaarlijke stoffen hebben we samen met leveranciers, Albert Heijn, A.S. Watson, Detailresult, Etos, Jumbo en Superunie opgesteld. Voor leveranciers die ook aan die retailers leveren is dat wel zo efficiënt!”