17-11-2020

Meer tijd voor overstap op GS1 Global Data Model

De belangstelling van de levensmiddelen- en drogisterijsector voor het GS1 Global Data Model is groot. Dit wereldwijde datamodel maakt het zowel leveranciers als retailers gemakkelijker om internationaal productdata uit te wisselen.

Meer tijd voor overstap op GS1 Global Data Model - Meer Tijd Voor Overstap Op GS1 Global Data Model

Omdat bedrijven meer voorbereidingstijd nodig hebben dan verwacht, is invoering van het datamodel voorzien voor november 2021. Dat geeft bedrijven extra voorbereidingstijd.

Uitwisseling van data vereenvoudigen en harmoniseren

Het GS1 Global Data Model is het antwoord op de vraag van internationaal opererende leveranciers en afnemers om de uitwisseling van data te vereenvoudigen en harmoniseren. Op dit moment zijn daarvoor binnen GS1 meer dan achttien verschillende datamodellen in gebruik. Door die samen te voegen tot één wereldwijd datamodel, hoeven Nederlandse leveranciers niet langer een vertaalslag naar een ander datamodel te maken op het moment dat zij een nieuwe markt willen betreden. Voor Nederlandse retailers wordt het gemakkelijker om producten van buitenlandse leveranciers in het assortiment op te nemen.

Eén wereldwijd datamodel

Eén wereldwijd datamodel is niet alleen efficiënter, maar leidt ook tot betere, nauwkeurigere en completere data. Omdat de databehoefte per land nu nog flink verschilt, zijn bedrijven veel tijd kwijt aan het samenvoegen en verifiëren van deze data. Dat is niet langer nodig als het internationale datamodel straks realiteit is geworden. Eenduidigheid in beheer en uitwisseling van data leidt tot minder fouten in die data. Geen wonder dus dat de belangstelling in Nederland groot is om aan de slag te gaan.

Eén wereldwijd datamodel is niet alleen efficiënter, maar leidt ook tot betere, nauwkeurigere en completere data.

Uitstel

Uit gesprekken met zowel leveranciers als afnemers blijkt dat de impact van het datamodel groot is. Zij hebben meer tijd gevraagd om alle veranderingen in hun eigen systemen en processen te verwerken. Daarom is besloten om de invoering uit te stellen. De wijzigingen zullen niet met de eerste release van GS1 Data Source in 2021 zichtbaar zijn, maar pas tijdens de release van 20 november 2021.

Het GS1 Global Data Model bevat straks alle basisvelden die nodig zijn om een product te inventariseren, bestellen, verplaatsen, opslaan en verkopen, zowel fysiek als digitaal. Daarnaast kan elk land een aantal eigen specifieke velden toevoegen, waarbij Nederland graag samen wil optrekken met GS1 Belgium & Luxembourg. De drie landen zullen volgend jaar als één van de eersten overstappen op het nieuwe, wereldwijde datamodel.

Start in levensmiddelen- en drogisterijsector

De invoering van het internationale datamodel volgend jaar is relevant voor alle leveranciers en afnemers in de levensmiddelen- en drogisterijsector die gebruik maken van GS1 Data Source. Zij zullen als eerste gebruik kunnen maken van de nieuwe velden. Die omvatten dus behalve de basisvelden ook de aanvullende velden die door vertegenwoordigers uit de Nederlandse levensmiddelen- en drogisterijsector zijn vastgesteld. Op termijn wordt het datamodel uitgebreid met andere productcategorieën, zoals bijvoorbeeld mode.

Sectormanager Jerry Tracey van GS1 Nederland: “De grote belangstelling voor het GS1 Global Data Model geeft aan dat bedrijven in Nederland er klaar voor zijn om internationaal te werken aan de uitwisseling van gestandaardiseerde en betrouwbare data. Daarmee kunnen zij een nieuwe stap vooruit zetten en nog efficiënter werken, minder fouten maken en tijdwinst behalen. Belangrijk, want accurate productdata is niet meer alleen een middel om groei te faciliteren, maar steeds meer ook een voorwaarde om als bedrijf te overleven.”