Brexit aanleiding voor toename aanvragen GS1 adrescodes
Een snelle doorstroming van producten in de keten is gebaat bij internationale standaarden voor identificatie van locaties, zoals GS1 locatiecodes, ook wel Global Location Numbers (GLN’s) genoemd. GS1 Nederland en Frug I Com werken binnen de groente- en fruitsector samen aan de implementatie van GLN’s.
Er is veel vraag naar adrescodes in de groente- en fruitsector, vertelt Johan den Engelse van Frug I Com: ”We merken dat er in aanloop naar de Brexit veel meer GLN’s bij ons zijn aangevraagd”.
Traceerbaarheid van een product door de keten heen gewaarborgd
“Inmiddels beschikken veel leden van GroentenFruit Huis, waaraan Frug I Com is gelieerd, over GLN’s. De codes zorgen ervoor dat de traceerbaarheid van een product door de keten heen gewaarborgd is. Met een GLN kunnen bedrijven zich wereldwijd identificeren. Dit draagt bij aan een soepele doorstroming van producten in de keten. Voor producten die naar het Verenigd Koninkrijk gaan is dat nu extra belangrijk omdat ze aan meer administratieve verplichtingen moeten voldoen. Niet alleen de Brexit is overigens een reden om een GLN te gebruiken merken wij. In allerlei landen vragen klanten in toenemende mate om deze internationale identificatie van locaties van bedrijven en bedrijfsonderdelen”.
Ook kleine en middelgrote bedrijven gebruiken GLN
De vereniging GroentenFruit Huis vertegenwoordigt het leeuwendeel van alle telersverenigingen en handelsbedrijven in de groente- en fruitsector van Nederland. Vrijwel alle teeltbedrijven die lid zijn van een telersvereniging hebben volgens den Engelse op dit moment een GLN in gebruik. “Deze is bovendien gekoppeld aan hun certificaten voor o.a. GlobalG.A.P. en On the way to PlanetProof. We zien dat ook kleine en middelgrote bedrijven in het handelskanaal steeds meer locatiecodes aanvragen en deze vervolgens inzetten als vervanger van het KCB-nummer.” Dit nummer is wettelijk verplicht voor alle marktdeelnemers van verse groenten en fruit.
Positieve ontwikkeling
De GS1 locatiecode (GLN) is onderdeel van een wereldwijde standaard om locaties in de keten uniek te identificeren en maakt de uitwisseling van digitale gegevens mogelijk. Jerry Tracey, sectormanager Retail bij GS1 Nederland licht toe: “Het is een positieve ontwikkeling dat er een toename in de aanvraag van GLN’s te zien is. In de wet- en regelgeving over voedselveiligheid en traceerbaarheid van voedsel wordt immers steeds vaker de identificatie van de producent en/of leverancier verplicht gesteld. Steeds meer handelspartners, klanten en overheidsinstanties willen weten wie er verantwoordelijk is voor bepaalde handelingen in de keten en waar deze precies plaatsvindt.”
Samenwerking in de groente- en fruitsector
Frug I Com werkt samen met GS1 Nederland aan de implementatie van GS1 standaarden binnen de groente- en fruitsector. Naast hun expertise op het gebied van GLN’s, heeft Frug I Com ook veel expertise op het gebied van productcodering, het uitwisselen van productgegevens via GS1 Data Source en logistieke gegevens met GS1 EDI. Frug I Com adviseert bedrijven die nog geen gebruikmaken van GLN’s om zich te laten informeren over de voordelen en het gebruik.