29-3-2021

Eén van de grondleggers van GS1 Nederland Jan de Vries is overleden

Jan de Vries, één van de grondleggers van GS1 Nederland, is op 92-jarige leeftijd overleden. Jan de Vries richtte samen met Albert Heijn GS1 Nederland op met het doel de logistieke keten te optimaliseren met de barcode. Hij ging namens de merkartikelenfabrikanten het gesprek aan met de levensmiddelen-retailers voor de lange-termijnsamenwerking. Dat is wat we nu ketenefficiency noemen. Wij verliezen in hem een visionair.

Eén van de grondleggers van GS1 Nederland Jan de Vries is overleden - Een Van De Grondleggers Van GS1 Nederland Jan De Vries Is Overleden
Prijsjes plakken

Vóór de introductie van de barcode bezorgde de toename van het aantal producten menig supermarkteigenaar nachtmerries. Alle producten kregen handmatig een stickertje met de prijs en caissières moesten deze prijs overtypen in het kassasysteem. Voorraden bijhouden ging nog met de hand: gewoon tellen dus. Daar ging veel tijd inzitten en er werden veel fouten bij gemaakt.

Jan de Vries: belangenbehartiger, verbinder en ondernemer

Fabrikanten en retailers waren het er na verloop van tijd over eens dat ze de invoering van de barcode samen moesten doen. Jan de Vries stond bekend als een belangenbehartiger, een verbinder en ondernemer. Als vertegenwoordiger van merkartikelenfabrikanten (nu bekend als FNLI) richtte Jan de Vries samen met meneer Albert Heijn in 1976 de voorloper van GS1 Nederland op (voorheen bekend als UAC en EAN). En omdat handel zich niet beperkt tot Nederland was Jan de Vries steeds vaker te vinden in Brussel. Hij slaagde er samen met onder andere Albert Heijn in de organisatie internationaal uit te breiden.

De man met visie

In de jaren zeventig werd de barcode met opwinding, maar soms ook met gehoon ontvangen. Consumenten moesten eraan wennen. Ze vonden het maar lastig dat er geen prijsje meer op het product stond. Ook fabrikanten van levensmiddelen waren er in het begin minder blij mee. Die werden min of meer gedwongen de barcode te gebruiken en zagen de streepjescode als een soort vervuiling op hun mooie etiket.

Het toont de visie van Jan de Vries dat hij tekende voor de ‘fusie van belangen’. De barcode is goedkoop, identificeert feilloos en zou efficiënt zijn voor het logistieke proces. Win-win. En ook al werd de streepjescode eerst louter en alleen als een hulpmiddel voor het afrekenen gezien, het was Jan de Vries die de argumenten gaf om de standaarden uit te breiden. Het waren de eerste stappen naar de GS1 standaarden en oplossingen die we vandaag de dag kennen.

Ondernemer

Naast directeur van Stichting het Merkartikel (nu FNLI) leidde hij ook de branchevereniging voor de koffie- en theesector (KNVKT), inclusief het informatiebureau. Hij zag heil in het opzetten van nog een nieuwe organisatie, want de nummers onder de streepjescodes hadden een vaste structuur en dat systeem moest wel beheerd gaan worden. Dat hield onder meer in dat er moest worden vastgelegd aan wie de nummerreeksen werden uitgegeven. En al die brieven en jaarfacturen moesten keurig worden gearchiveerd en opgeborgen. Je begrijpt dat er al snel een secretaresse kwam en het archief begon zich te vullen.

We zullen goed zorgen voor zijn geesteskind dat inmiddels een nationaal en internationaal bekende en gewaardeerde organisatie is. GS1 Nederland is inmiddels een niet meer weg te denken verbindende schakel geworden in veel verschillende ketens voor veel verschillende sectoren. De geschiedschrijving van GS1 Nederland gaat mede door zijn pionierswerk snel en oneindig verder.


Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden.
Wij wensen hen veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.