Focus 2021 doe-het-zelf, tuin en dier: datakwaliteit en foto’s
2020 zal voor eeuwig de geschiedenis ingaan als het jaar waarin het coronavirus zich wereldwijd verspreidde en de ‘offline’-economie het erg zwaar te verduren kreeg. De consument zal de ingeslagen weg blijven bewandelen en zijn aankopen nog meer online doen.
‘Corona versnelt urgentie goede productdata’
Een groeiend aantal retailers en leveranciers in de sector doe-het-zelf, tuin en dier is ervan overtuigd dat de GS1 datapool voor het gestandaardiseerd delen van productdata en digitale bestanden - zoals afbeeldingen - nog belangrijker wordt. Goede productdata en foto’s treden in 2021 dus nadrukkelijker op de voorgrond.
Datakwaliteit moet mindset worden
Intergamma trekt al langer de kar van goede datakwaliteit in de sector. Ingmar Hensbergen, manager datamanagement, kijkt er dan ook naar uit om de voorbereidingen die in 2020 door een taskforce werden getroffen, in 2021 naar de praktijk te brengen. “Het is belangrijk dat we met een nog duidelijker datamodel kunnen werken en we naar completere data kunnen toewerken. Dat zal de kwaliteit van productdata zeker een boost geven.”
Wie er geen werk van maakt, hoort er in de toekomst gewoon niet meer bij
De datapool wordt bij Intergamma gebruikt voor een groeiend aantal processen. Niet alleen voor online, maar ook voor logistiek en om aan wetgeving voor bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen te voldoen. “Dat maakt het voor leveranciers nog belangrijker om op goede productdata in te zetten”, vertelt Hensbergen. “Het is simpel: wie er geen werk van maakt, hoort er in de toekomst gewoon niet meer bij. 2021 wordt dan ook een jaar waarin datakwaliteit absoluut hét thema in de mindset van alle partijen moet worden.”
Afbeeldingen onderdeel van productdata
Het signaal dat productafbeeldingen steeds belangrijker worden vangen we onder andere op bij Marc Henkens, e-commercemanager bij Hubo: “Nadat we in 2020 een goede basis hebben gelegd, is de ambitie om tegen eind 2021 onze belangrijkste leveranciers hun productafbeeldingen via de GS1 datapool met ons te laten delen. Het gaat dan over leveranciers die samen meer dan 80 procent van onze omzet vertegenwoordigen.
Hoewel we altijd al productafbeeldingen vroegen van leveranciers, krijgen we die nog lang niet altijd. Daar gaan we de komende periode nog veel meer op inzetten. Als een leverancier eenmaal via de datapool productdata deelt, dan moeten daar vanaf april voor de Benelux retailers ook productafbeeldingen bij zitten. Wij hanteren hierbij de nieuwe GS1 richtlijnen voor het maken van productafbeeldingen als uitgangspunt.”
“De volgende stap voor de sector is een verdere automatisering van andere documenten waarin foto’s geïntegreerd zijn”, gaat Marc Henkens verder. “We denken daarbij bijvoorbeeld aan het energielabel. Ook die informatie zal via de GS1 datapool moeten worden gedeeld.”
Nieuw datapool platform
“Door eisen en wensen van consumenten, handelspartners en overheid groeit de behoefte aan productdata: van logistieke informatie tot e-commerce data, productafbeeldingen en gevaarlijke stoffendata. Er is dus steeds meer data nodig én van goede kwaliteit. Daarom hebben GS1 Belgilux en Nederland het datapool platform vernieuwd. We bieden een nieuwe webportal voor afnemers en binnenkort ook voor leveranciers. Het invoeren van data wordt dan een stuk eenvoudiger en dat komt de datakwaliteit ten goede. Ook komt er een Digital Asset Management (DAM) tool aan waarmee bedrijven bijvoorbeeld productafbeeldingen kunnen delen. En wij bieden nu ook API oplossingen aan om nog beter bij de marktbehoeftes aan te sluiten, ” aldus Marco van der Lee, sectormanager bij GS1 Nederland.
Tuin en dier verder aan de slag
In 2021 zullen retailers en leveranciers in de tuin- en diersector verder aan de slag gaan met de GS1 datapool. Peter Paul Kleinbussink, directeur Intratuin, Lex van Ewijk, inkoopdirecteur GRS en David Zwanenburg, directeur Ranzijn Tuin & Dier zijn eensgezind van mening dat samenwerking in de branche leidt tot uniforme data. “Daarom omarmen wij samen de standaarden van GS1 wat moet leiden tot uniforme en betrouwbare data.”
Brenda Horstra, adjunct directeur van Tuinbranche Nederland vult aan: “Met de datapool kunnen bedrijven één taal spreken. De hele sector kan ervan profiteren vanwege efficiëntere ketenprocessen en het beter bedienen van de omnichannel klant. Door het commitment van meerdere retailers hoeven leveranciers straks maar één keer hun data vast te leggen en meerdere retailers kunnen die data dan gebruiken.”
Piet De Coninck, gedelegeerd bestuurder van de Belgische leveranciersfederatie FEBIN ondersteunt dit initiatief ook. Hij moedigt leveranciers uit de sector aan om niet meer te aarzelen om gebruik te maken van de GS1 datapool. “De investering moet worden gezien als een noodzakelijke stap om zich te blijven aanpassen aan de consument. Onvolledige productdata of het ontbreken van een productfoto is niet langer een optie, en al zeker niet als het gaat over omnichannelverkoop.”
Inbedding in dagelijkse business
GS1 heeft de ambitie om de in 2020 gerealiseerde groei van het aantal bedrijven dat aansloot door te trekken naar 2021. “We verwachten dat het beschikbaar hebben van betrouwbare productdata voor bedrijven een evidente vanzelfsprekendheid zal worden en we zullen fabrikanten en retailers daar ook bij ondersteunen. We zijn ambitieus, maar zijn uiteraard afhankelijk van de sector. Het moet de bedoeling zijn om het aanleveren van correcte productcontent en –afbeeldingen aan de datapool in te bedden in de dagelijkse business van bedrijven. Nu steeds meer retailers aansluiten en actief worden, verwacht ik ook een groei in het aantal leveranciers dat op de kar zal springen”, voorspelt stelt Sarah Lard, sectormanager bij GS1 Belgilux.
Leveranciers profiteren
“Ongelooflijk hoe sterk de afzet via alle online kanalen is gegroeid. Dat heeft het draagvlak voor het delen van data via de datapool alleen maar versterkt, want productdata zijn online van essentieel belang”, aldus datamanager Joris Bax van Bosch, die blij is dat ook steeds meer retailers in tuin- en dierbenodigdheden aansluiten op de datapool. “Wij zijn blij met elke retailer die productdata uit de datapool haalt. Ik ben al die Excelletjes die we nu nog moeten invullen, meer dan beu.”
We moeten in deze tijden intensief anticiperen op alles wat zich online afspeelt
Ook Simon Dreesen, data & procesmanager van Garden Trade International is ervan overtuigd dat wie een essentiële rol in deze sector wil blijven spelen, niet om de GS1 datapool heen kan. “We moeten in deze tijden intensief anticiperen op alles wat zich online afspeelt. Bovendien biedt de GS1 datapool je de kans om op eenzelfde manier productdata aan te leveren én aangeleverd te krijgen.”
Gevaarlijke stoffendata om te voldoen aan wetgeving
Intergamma gebruikt de datapool ook voor data over gevaarlijke stoffen. “Van de eerste leveranciers publiceren we nu gevaarlijke stoffendata in onze webshops, zodat we online voldoen aan wet- en regelgeving. En we hebben nu als eerste data van HG International gebruikt voor het ontwerpen van een nieuw schap. We kunnen zo het schap sneller ontwikkelen en beter voldoen aan wet- en regelgeving die geldt in de bouwmarkt zelf. Bijvoorbeeld producten op een kindveilige hoogte of in een lekbak plaatsen als dat moet. Zo concreet werken we nu met gevaarlijke stoffendata en in 2021 willen we dat graag met data van alle leveranciers doen. De materie is best ingewikkeld en we moeten daarom nauw met onze leveranciers samenwerken en dat gaan we zeker doen!”