Plieger: Goede data voor meer omzet is ‘no-brainer’
Plieger, een groothandel in onder andere sanitair en elektra, heeft de afgelopen maanden veel tijd geïnvesteerd in het invoeren van productgegevens.
Sinds januari zijn ze met Intergamma live met de datapool van GS1, waardoor ze makkelijker en sneller data kunnen delen. En het resultaat loont. “Betere data leidt tot meer omzet en scheelt je tijd. Het is een win-winsituatie.”
Grote voordeel is dat er meerdere klanten aan de GS1 datapool gekoppeld zijn
Plieger gebruikt de GS1 datapool (GS1 Data Source) om Intergamma en andere grote retailklanten van productdata te voorzien, vertelt Bob Gerards, Key accountmanager bij Plieger. “Het grote voordeel hiervan is dat er meerdere klanten van ons aan de GS1 datapool gekoppeld zijn. Zo hoeven wij de productinformatie maar één keer in te voeren en het is daarmee rechtstreeks door onze klanten op te halen. Voorheen moesten we voor drie verschillende klanten drie keer dezelfde informatie van een artikel invullen. Het bespaart ons nu dus veel tijd en moeite.”
Investering in tijd betaalt zich terug
De producten van Plieger variëren van elektra tot keramisch sanitair, dus de productspecificaties lopen erg uiteen. Het invoeren van alle productgegevens per artikelgroep is dan ook een tijdrovende bezigheid. “Wij leveren de artikelen aan de retail veelal in blisterverpakkingen. Dat betekent dat we naast de data van het product ook de gegevens van de verpakking moeten weten. Het gewicht en de afmeting veranderen als je er een verpakking omheen doet, dat maakt het wel wat ingewikkelder.”
Het invoeren van productgegevens is niet iets wat je er eventjes bij doet
Assistent accountmanager en spacemanager Annemarie van de Geijn is de afgelopen maanden druk bezig geweest met het invoeren van de data. “Veel informatie moet vanuit de leveranciers en producenten komen,” vertelt zij. “En die moeten zelf ook nog de nodige informatie vergaren die ze niet altijd direct voorhanden hebben. Het kost in eerste instantie dus veel tijd om alle data te verzamelen, maar die investering in tijd betaalt zich uiteindelijk ook terug.”
Groeiende behoefte aan complete productinformatie
Plieger werkt vanuit twee verkoopkanalen: retail en ‘professioneel’. Gerards: “Via het professionele kanaal verkopen we een groter deel van ons assortiment. Maar met de productdata in de GS1 datapool richten wij ons op het retailkanaal, omdat dat een rechtstreekse weg is naar de consument. Door de snelle ontwikkeling van de online verkoop in de afgelopen jaren is de behoefte aan productdata sterk toegenomen en de coronapandemie heeft die behoefte alleen nog maar vergroot. Consumenten verlangen steeds meer informatie over een product. Daarom willen wij dat de productinformatie zo compleet mogelijk is.”
Daar horen ook de productafbeeldingen bij. Gerards: “Ik ben ervan overtuigd dat als je een product goed afbeeldt, het beter verkoopt. Er zijn kranen in allerlei kleuren en om te zien welke het best past bij de rest van het interieur moet je er een sfeer afbeelding van hebben. Die beleving is erg belangrijk.” Van de Geijn knikt instemmend: “In combinatie met de juiste productinformatie kunnen mensen met goed sfeerbeeld de juiste aankoopbeslissing nemen.”
Productdetails verbeteren customer journey
Plieger geniet een goede naamsbekendheid bij de consument. Gerards: “We willen ons merk goed in de markt positioneren. Dan is goede data cruciaal. De behoefte aan data kwam dus niet alleen vanuit de retailers, maar ook vanuit onszelf. Intergamma heeft ons wel gestimuleerd om alle data via GS1 aan te leveren. Nu ze met Intergamma live zijn met de datapool, wordt ook alle ingevoerde productinformatie van Plieger ingezet voor online verkoop via Gamma en Karwei.”
Wij leveren Intergamma hoofdzakelijk private label-producten. Dat zijn er zo’n 1.200 en die hebben we met de nodige data verrijkt. Dat biedt nu zeker toegevoegde waarde voor de verkoop, want het verlaagt de drempel om te kopen. Als consumenten iets online bestellen, willen ze zekerheid en kijken ze dus goed naar de productdetails. Goede data zorgt voor meer omzet, zo simpel is het.”
Ook retourzendingen spelen een rol. “Die vormen een grote kostenpost bij online verkoop. Als je data goed zijn, voorkomt dat ook onnodige retourzendingen en verlaag je dus je kosten. Het verbetert de customer journey voor de consument en draagt natuurlijk ook bij aan het beeld van je merk.”
Ketenopdracht: met welke informatie overtuig je de consument
De samenwerking met Intergamma verliep volgens Van de Geijn erg goed, vooral door goed te communiceren. “We hebben elkaar steeds feedback gegeven. De data die zij wilden hebben, vroegen wij op bij onze leveranciers. Mijn belangrijkste tip is dan ook: blijf je toeleveranciers vragen om informatie. Daarnaast het invoeren van alle productgegevens is niet iets wat je er eventjes tussendoor bij doet, maar het levert wel veel op. In de GS1 datapool staat alle informatie mooi overzichtelijk in categorieën weergegeven. Het is echt de moeite waard.”
Gerards voegt daaraantoe: “En verplaats jezelf in de consument. Wat vind je zelf belangrijk om te weten over een bepaald product? Met welke informatie overtuig je de consument om tot aankoop over te gaan? Daar moet de hele keten over meedenken.”