15-11-2021

Velda: ‘GS1 datapool is een bewijs van kwaliteit’

“Het was best een klus, maar er staan nu zo’n zevenhonderd artikelen in de GS1 datapool.” Martijn Veldhuis, zoon van de eigenaar van familiebedrijf Velda zag snel de toegevoegde waarde van de datapool.

Velda: ‘GS1 datapool is een bewijs van kwaliteit’ - Velda Gs1 Datapool Is Een Bewijs Van Kwaliteit

Velda is zowel producent als leverancier van artikelen voor in en om de vijver en ziet de database als een bewijs van kwaliteit.

Het familiebedrijf is volop in ontwikkeling. Het bedrijf, 52 jaar geleden door de opa van Veldhuis gestart, werkt aan een eigen B2B-webshop en daarnaast aan de uitwisseling van data in de keten. Die data moet ervoor zorgen dat de visverzorgingsproducten, de watermiddelen en de artikelen voor filtratie en beluchting van vijvers goed en breed inzetbaar zijn. De onderneming is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met veertig medewerkers.

Volgende stap: soepel uitwisselen productdata

Voor de volgende stap, het soepel uitwisselen van productdata, kiest Velda voor de samenwerking met GS1, toeleveranciers en afnemers als Intratuin. Veldhuis: “We hebben zelf het initiatief genomen om contact op te nemen met GS1 en in dezelfde periode vroeg Intratuin of we producten in de datapool wilden zetten. Uit eigen onderzoek bleek dat er meer voor- dan nadelen aan zaten, dus zijn we gestart met het klaarstomen en uploaden van productdata.”

Uit eigen onderzoek bleek dat er meer voor- dan nadelen aan zaten, dus zijn we gestart met het klaarstomen en uploaden van productdata

Alle productdata in één systeem

De kick-off van het project, dat uiteindelijk een maand in beslag zou nemen, bestond uit het leggen van contact met het GS1 relatiemanagement team. “We hebben toen een webinar gevolgd. Dat was een prima manier om de basis te leren kennen voor het delen van artikelgegevens met de GS1 datapool.”

Het fundament voor productdata was al voorhanden, stelt de eigenaar. “Wel stond deze productinformatie nog wat verspreid over diverse bestanden. Onze product developers beschikten over de GPC productclassificeringen. Informatie over de afmetingen en het gewicht van de artikelen kwam bij onze verkopers vandaan. Die gecombineerde gegevens hebben we in één bestand gezet. Dat overzicht staat nu ook in ons ERP-systeem waarmee we zorgen voor de synchronisatie met de GS1 datapool. Nu beschikt de hele branche over dezelfde informatie en dat is prettig.

Beter intern overzicht

Het verzamelen en bundelen van alle informatie nam ongeveer een week in beslag. Dataverrijking was niet of nauwelijks nodig, stelt Veldhuis. “De verdeling van taken was ook logisch, iedereen keek naar de productdata die hij of zij beheerde. Het uploaden van de gegevens in de GS1 datapool leverde geen hoofdbrekens op. Sterker, het verzamelen en invoeren van de productdata heeft ons enorm geholpen om alles intern op een rijtje te krijgen. Het uploaden van die eerste zevenhonderd artikelen krijgt absoluut nog een vervolg. Deze eerste serie artikelen is vooral bedoeld om Intratuin te kunnen bedienen.”

Klanten staan niet langer voor verrassingen

Is de GS1 datapool essentieel voor de bedrijfsvoering van Velda? “Nou, er is altijd wel een manier om dit te regelen, maar nu beschikt de hele branche over dezelfde informatie. Dat is prettig. Zelf krijgen we informatie goed aangeleverd van toeleveranciers en weten na het webinar hoe we ermee om moeten gaan. Het voorraadinzicht is iets beter dan voorheen.” Afnemers van de biofilters, pompen en waterverbeteringproducten, zoals Intratuin, weten door de productdata in de GS1 datapool hoe groot producten zijn. “Dat is prettig voor de winkelinrichting, verrassingen blijven achterwege.”

Aankloppen bij GS1 relatiemanagement

Hoewel Velda veel producten zelf ontwikkelt en produceert, levert het ook artikelen van toeleveranciers. “We vragen aan deze leveranciers om data zo goed mogelijk aan te leveren, zodat wij die informatie makkelijk kunnen verwerken. Ik kan eigenlijk alleen maar stellen dat onze processen voor het verzamelen en verwerken van productdata soepel verlopen. Is er desondanks toch een vraag, dan stellen we die aan het GS1 relatiemanagement team.”

Doe het in één keer goed

Het productdata project is gestart, maar is volgens Veldhuis verre van gereed. “De eerste data - inclusief de beschrijvingen - staat er nu in de Nederlandse taal in. Het is ons streven om de gegevens er ook in het Duits, Engels, Frans en Russisch in te zetten, zodat al onze afnemers hiervan gebruik kunnen maken. De GS1 datapool is een bewijs van kwaliteit. Staat dat, dan weet je dat je je zaken op orde hebt als iemand een informatieverzoek doet. Ik kan andere bedrijven absoluut aanraden hetzelfde te doen. Maar start wel met het verzamelen van alle info, voor je de datapool vult. Doe het in één keer goed, dan voorkom dat je vastloopt.”