Registratie coronavaccin frustratie
Na het jaar 2020 waarin corona de boventoon voerde, volgde er nog een jaar waarin het virus zijn stempel drukte. Hoewel dat onvermijdelijk was, gold dat volgens Lunenborg dus niet voor het registratiesysteem. “Nu schrijft iemand iets op en plakt een sticker in een boekje. Waarom is het systeem niet zo ingericht dat na het vaccingebruik er een scan volgt en het serienummer direct aan de patiënt is gekoppeld? Nu is het zeer lastig om na te gaan wat het effect is van vaccins. Dat is echt een gemiste kans.”
Enorme progressie met de hoeveelheid data in het LIR
Hans: “Als we kijken naar het Landelijk Implantaten Register (LIR), daarin is vorig jaar echt een enorme progressie gemaakt met de hoeveelheid data in het LIR. Vrijwel alle ziekenhuizen zijn aangesloten op GS1 Data Source, waardoor zowel het LIR als de ziekenhuizen de data vanuit de bron – de leveranciers - gebruiken. Dat kostte tijd, maar het resultaat mag er zijn.”
‘Leveranciers willen eenduidigheid, niet tig datasets’
De sectormanager is blij met het toenemende gebruik van data. “Met data kun je sturen, voorraad beter beheren en efficiënter werken.” De stap die hij nu wil zien is dat nog meer bedrijven hun werkwijzen op elkaar gaan afstemmen. Ook wordt er gekeken naar uitbreiding van productdata naar kwaliteitsregisters.
Leveranciers willen eenduidigheid. Er was een woud aan vragen en elk ziekenhuis vroeg aan leveranciers een eigen dataset. Daarom is er vorig jaar een uniforme dataset opgesteld met alle stakeholders in de zorg. Hans: “We kunnen nu een einde maken aan de tig datasets. Er ligt nu een intentieverklaring dat we allemaal dezelfde kant op gaan. Dat gaan we in 2022 verder uitbouwen.” Het is ook precies dit aspect waar de markt om vraagt, stelt de sectormanager. “Die dataset is bepalend.”
Productdata voor de MDR en IVDR
Een groeiend aantal leveranciers realiseert zich dat ze naast de identificatie van medische hulpmiddelen veel energie moeten steken in het delen van productdata. En daar kunnen we natuurlijk goed bij helpen. We willen dat fabrikanten productdata net zo gemakkelijk naar Eudamed kunnen sturen als nu naar zorginstellingen en het LIR. Hans: “Eind 2022 moeten alle medische hulpmiddelen in de Eudamed-database zijn opgenomen. Daarover krijgen we veel vragen van leveranciers en ziekenhuizen. Het uploaden van de data is best een complex proces. Als GS1 werpen we ons op als regisseur. De data in GS1 Data Source willen we ook eenvoudig kunnen delen met Eudamed."