FoodDataQuest zet in op datagestuurde innovaties om duurzame voedselsystemen te stimuleren
Op 8 en 9 februari werd in Gent, België, een baanbrekend initiatief gelanceerd: FoodDataQuest. Dit project, gecoördineerd door het Vlaams Onderzoeksinstituut voor Landbouw, Visserij en Voeding (ILVO) en gefinancierd door de Europese Unie, brengt een consortium van 15 instellingen uit acht Europese landen samen. Hun missie? Duurzame voedselsystemen stimuleren door middel van datagestuurde innovaties. GS1 Nederland is trots om als onderdeel van GS1 in Europe een bijdrage te mogen leveren aan dit internationale consortium.
Uitdagingen in de agrovoedingsindustrie
De agrovoedingsindustrie staat voor immense uitdagingen. Van voedselonzekerheid tot milieuschade, er is een dringende behoefte aan innovatieve oplossingen. Het FoodDataQuest-project erkent deze uitdagingen en wil ze aanpakken met geavanceerde datagestuurde strategieën.
Een gedeelde visie voor duurzamere voeding
Het FoodDataQuest-project richt zich op het betrekken van belanghebbenden in de hele voedselvoorzieningsketen. Door meer gegevens te verzamelen, inclusief nieuwe bronnen en onconventionele spelers, streven ze naar inzichten die de overgang naar duurzame en gezonde voeding versnellen.
De rol van datagestuurde innovaties
Het FoodDataQuest-project gaat sociale en ecologische uitdagingen aanpakken met geavanceerde data-gedreven oplossingen, aangedreven door Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) algoritmen. Het project stelt een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem voor, waarbij een balans wordt gevonden tussen openheid van gegevens en de bescherming van privégegevens en gevoelige informatie van belanghebbenden.
Vier use cases
- AI-systeem voor voedselduurzaamheid en -traceerbaarheid: Dit initiatief, ontwikkeld door AGROKNOW en BIOCOS, richt zich op het verbeteren van duurzaamheid en traceerbaarheid binnen de toeleveringsketen van olijfolie.
- Verbetering van voedselservices in de gezondheidszorg: Door samenwerking tussen Intrasoft, SYREON, Universitair Medisch Centrum Maribor en GS1, streeft dit initiatief naar gezondere voedselopties en het verminderen van voedselverspilling in ziekenhuizen en bejaardentehuizen.
- F2F Food Sustainability Insights: Dit initiatief, geleid door ILVO, GS1, Colruyt Group, Nijsen company en Palau Project, bevordert duurzame en gezonde voeding door agrarische en onconventionele gegevens te gebruiken ter ondersteuning van voedselkwaliteit en consumentenkeuzes.
- Bewustmaking van consumenten over milieuvriendelijke keuzes: Onder leiding van Wageningen Universiteit en met Tampere Universiteit en Palau Project als partners, heeft dit initiatief als doel consumenten te voorzien van gepersonaliseerde milieuvriendelijke keuzes via AI-technologieën.
Een wereldwijde beweging naar datagestuurde innovaties
Het doel van FoodDataQuest is om een wereldwijde beweging naar datagestuurde innovaties te inspireren die duurzame voedselsystemen voeden. Het consortium is vastbesloten om zijn bevindingen en ontwikkelingen te delen en nodigt iedereen uit de industrie uit om deel te nemen aan deze reis.