Gezondheidszorg en datakwaliteit: de voordelen van GDSN voor leveranciers
Waarom zouden leveranciers in de gezondheidszorg moeten overstappen op GDSN? In dit artikel duiken we met GS1’s Manager Datakwaliteit, Veronique van Dijk, in de voordelen van dit unieke netwerk. We bespreken welke kansen het leveranciers van bijvoorbeeld ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen biedt en hoe GS1 een overstap zo makkelijk mogelijk maakt. Sommige leveranciers zien op tegen de overstap naar GDSN, maar het is juist een kans om jouw productinformatie gemakkelijk te delen en zelfs commerciële kansen te genereren.
"Deelname aan GDSN biedt leveranciers van medische hulpmiddelen enorme kansen," vertelt Veronique van Dijk, Manager Datakwaliteit bij GS1. "Niet alleen geeft het ze de mogelijkheid om hun productinformatie realtime en consistent te delen met ziekenhuizen en klinieken, maar het vermindert ook de tijd en moeite die nodig is om data op verschillende plekken bij te houden. Voor leveranciers betekent het een enorme stap vooruit in efficiëntie, en voor afnemers biedt het vertrouwen dat ze altijd met de meest actuele gegevens werken."
Dit systeem is een belangrijke stap in de richting van een efficiëntere en veiligere zorgketen. Door deelname aan GDSN kunnen leveranciers beter inspelen op de vraag naar producten en tegelijkertijd voldoen aan de steeds strenger wordende wet- en regelgeving rondom productinformatie. Daarnaast biedt het commerciële kansen door het vergroten van hun zichtbaarheid in de markt. Afnemers kunnen op basis van goed gepubliceerde productdata kiezen om zaken te doen met deze leverancier. Productdata delen via GDSN wordt positiever ervaren dan productdata delen via Excel.
Waarom goede data essentieel is
Goede data is de kern van elke efficiënte zorgketen. Zonder gestandaardiseerde en betrouwbare productinformatie kunnen er fouten ontstaan die niet alleen praktische problemen veroorzaken, maar ook directe gevolgen kunnen hebben voor de patiëntveiligheid. Denk hierbij aan medische hulpmiddelen die verkeerd worden geregistreerd of producten die niet meer te traceren zijn bij een terugroepactie.
"Je hebt als sector afspraken gemaakt over welke data essentieel is om de keten goed te laten functioneren," legt ze uit. "Zorginstellingen hebben bijvoorbeeld de zekerheid nodig dat de producten die zij afnemen voldoen aan strenge kwaliteits- en veiligheidsnormen. Dat begint bij goede productdata. Foutieve of ontbrekende data kan leiden tot vertragingen of problemen, bijvoorbeeld bij de totstandkoming van een productdossier of als informatie voor reiniging, desinfectie en sterilisatie ontbreken, kan een herbruikbaar instrument of set niet worden gebruikt. Dit kan de operatie vertragen, waardoor de patiënt langer moet wachten."
Zorginstellingen hebben de zekerheid nodig dat de producten voldoen aan strenge kwaliteits- en veiligheidsnormen. Dat begint bij goede productdata.
Door het gebruik van GDSN en het data-optimalisatieprogramma GS1 Data Care pakken we al deze uitdagingen aan. De GDSN datapool zorgt voor een duidelijke structuur in de manier waarop data wordt gedeeld en geeft leveranciers en afnemers toegang tot dezelfde informatie. Om te zorgen dat alle data in GDSN aanwezig is voor het gebruik in zorginstellingen, geeft GS1 Data Care inzicht in ontbrekende en onvolledige data, schakelt GS1 als intermediar tussen zorginstellingen en leveranciers waardoor de kwaliteit van de data verbetert en processen efficiënter werken.
Wat is GDSN en hoe werkt het?
GDSN (Global Data Synchronisation Network) is een wereldwijd netwerk dat bedrijven in staat stelt om productinformatie op een uniforme manier te delen met hun afnemers, zoals zorginstellingen. De GDSN datapool zorgt ervoor dat gegevens zoals productbeschrijvingen, documentatie en certificeringsinformatie consistent zijn. Hierdoor is het makkelijker om producten te traceren, vooral in kritieke sectoren zoals de gezondheidszorg.
Hoe werkt GDSN voor leveranciers?
Het proces voor leveranciers begint met het aansluiten bij GDSN en het invoeren van hun productdata. Dit kan een uitdaging lijken, maar dankzij de begeleiding van GS1 kunnen leveranciers relatief snel hun producten beschikbaar maken voor afnemers. "We beginnen vaak met een onboarding-proces waarbij we de leverancier laten zien hoe ze producten gemakkelijk kunnen invoeren," legt Veronique uit. "Daarna kunnen ze zelfstandig verder. Maar ook daarna blijven we beschikbaar voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij wijzigingen in het datamodel."
Leveranciers kunnen hun data op elk moment updaten en aanpassen en ook toekomstige wijzigingen aangeven. "Stel dat je over een paar maanden een wijziging aan je product wilt doorvoeren, dan kun je dat nu al aankondigen wanneer er iets gaan wijzigen," zegt ze. "Zo kunnen afnemers zich voorbereiden en hoef je niet alles last-minute te regelen."
GS1 biedt daarnaast validatieregels en duidelijke richtlijnen, zodat leveranciers precies weten welke informatie ze moeten invullen. Dit helpt om fouten te voorkomen en zorgt ervoor dat de ingevoerde data meteen voldoet aan de eisen.
Internationale standaarden en de toekomst van GDSN
GDSN werkt niet alleen op nationaal niveau, maar biedt ook mogelijkheden voor leveranciers om hun productdata op internationaal niveau te delen. Dezelfde productinformatie kan eenvoudig worden aangepast en in meerdere talen en markten worden gepubliceerd, waardoor bedrijven hun processen voor het beschikbaar stellen van productdata over landsgrenzen heen kunnen optimaliseren.
De toekomst van GDSN ligt in het uitbreiden van het datamodel. Meer informatie kunnen delen zoals duurzaamheidsinformatie. Kenmerken van een product of hoe te recyclen. En ook de gevraagde data vanuit wetgeving.
De toekomst van GDSN ligt in het uitbreiden van het datamodel. Meer informatie kunnen delen zoals duurzaamheidsinformatie. Kenmerken van een product of hoe te recyclen. En ook de gevraagde data vanuit wetgeving. Hier worden al stappen voor gezet door diverse partijen vanuit de markt. Ook wordt gekeken naar verdere automatisering en gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). "We kijken nu naar de mogelijkheid om met behulp van AI bepaalde productinformatie automatisch te laten verwerken. Dit zou het proces voor leveranciers aanzienlijk vergemakkelijken, omdat veel van de data bijvoorbeeld automatisch uit documenten gehaald kan worden, zonder dat alles handmatig ingevoerd hoeft te worden. Scheelt veel tijd en voorkomt natuurlijk ook weer fouten."
Conclusie: De voordelen van deelname aan GDSN voor leveranciers medische hulpmiddelen
Het gebruik van GDSN biedt niet alleen praktische voordelen, zoals realtime toegang tot gestandaardiseerde data en minder kans op fouten, maar ook commerciële kansen. Door je productinformatie te delen via de GDSN datapool, zullen zorginstellingen sneller kiezen voor het product.
"Het mooie aan GDSN is dat je als leverancier niet meer afhankelijk bent van losse Excel-sheets die telkens handmatig moeten worden bijgewerkt. Alles staat op één plek en is toegankelijk voor de gezondheidszorg. Het maakt het leven voor iedereen een stuk makkelijker."
GS1 biedt uitgebreide ondersteuning voor leveranciers om dit systeem optimaal te benutten, Of je nu een kleine leverancier bent of een grote speler in de markt, deelname aan GDSN is een investering in de toekomst van efficiënte, veilige en transparante zorg. Wil je meer weten over het gebruik van GDSN of werk je er al mee en wil je verder je productdata optimaliseren? Neem contact met ons op via Healthcare@gs1.nl en we helpen je op weg!