Hoe GS1 Data Source kan helpen bij data delen voor CSRD en EUDR
Bedrijven worden geconfronteerd met een groeiende hoeveelheid wet- en regelgeving die hen verplicht om transparanter te worden over hun duurzaamheidsinspanningen. Denk dan aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) waar ESG-rapportages voor nodig zijn en de ontbossingswet European Union Deforestation Regulation (EUDR). Om hieraan te voldoen is het vastleggen en delen van veel productdata noodzakelijk.
Een cruciale manier waarop bedrijven kunnen voldoen aan deze nieuwe eisen is gestandaardiseerde data-uitwisseling. Door gebruik te maken van gestandaardiseerde velden en datamodellen kunnen bedrijven eenvoudig en consistent gegevens delen over onder andere herkomst, CO2-uitstoot en keurmerken van producten. Dit helpt niet alleen bedrijven om compliant te zijn, maar het verbetert ook de transparantie van duurzaamheidsinspanningen en betrouwbaarheid van de gedeelde informatie.
CSRD-data delen kan nu al en CO2-data is binnenkort mogelijk
Voor de zomer hebben we in een werkgroep met vertegenwoordigers van retailers en leveranciers gekeken welke mogelijkheden het huidige datamodel biedt voor het delen van relevante data via GS1 Data Source, maar ook naar potentiële nieuwe velden.
Velden waarin relevante basisgegevens over producten voor ESG-rapportages en de berekening van CO2-data van een product worden vastgelegd en gedeeld zijn er al. Dit zijn velden voor verpakkingsmateriaal, dierlijke of plantaardige eiwitten in een product (per november 2024), productsamenstelling en gewicht, land van herkomst op ingrediëntniveau en voor certificaten/keurmerken.
Maar om compliant te zijn aan regelgeving komen in 2025 ook nieuwe en gestandaardiseerde velden voor het vastleggen en delen van CO2-waarden. Dit verloopt volgens reguliere internationale procedures om wereldwijde standaarden aan te passen. Er komen velden beschikbaar om de berekende CO2-waarden, de methode die gebruikt is voor de berekening en de life cycle stage waarvoor de berekening geldt (bijv. crawlen to grave) aan te geven.
Een werkgroep buigt zich nog dit jaar over de uitwerking van instructies en afspraken rondom deze nieuwe velden.
Aangeven welke producten moeten voldoen aan de EUDR
Om te voldoen aan de EUDR-wetgeving is het van belang om op productniveau aan te geven of het product onder de wetgeving valt. Daarnaast is het van belang om per zending aan te geven of het zorgvuldigheidsonderzoek heeft plaatsgevonden en ken je een referentienummer toe.
In GS1 Data Source kun je een INTRASTAT- of TARIQ-code toevoegen aan je productdata. De eerste 6 cijfers van die code is de HS-code. Op basis van de HS- codes kun je bepalen welke artikelen aan de EUDR moeten voldoen. Check op de website van de overheid voor welke HS-codes de wetgeving relevant is.
Per november 2024 kun je in GS1 Data Source in het veld waar je kunt aangeven of je product voldoet aan een bepaalde wetgeving met een code ('DEFORESTATION_REGULATION’) aangeven dat je product voldoet aan EUDR.
Inmiddels is er ook een EUDR-werkgroep gestart die zich bezighoudt met het uitwerken van praktische guidelines en ervaringen deelt.
Meer weten over hoe GS1 kan helpen bij het voldoen aan wetgeving?
- Factsheet CSRD/CSDDD - over welke data nodig is en de rol van GS1.
- Stappenplan EUDR - over welke data nodig is en welke stappen je kunt zetten om je voor te bereiden.
- White paper van GS1 in Europe - uitgebreide informatie over de EUDR-wetgeving, de daarvoor benodigde data en hoe GS1 kan helpen.