Etiketinformatie voor meer partijen
Welke partijen zijn aangesloten?
EcoScan
EcoScan gebruikt etiketdata voor hun app. Deze maakt het mensen makkelijk om een bijdrage aan een beter milieu te leveren door te helpen bij het sorteren van afval. Dit gebeurt door middel van foto- en barcodeherkenning. EcoScan gebruikt de data om te controleren of de barcodes van producten kloppen. Verder zullen zij de productnaam aan gebruikers tonen en wanneer beschikbaar ook een foto van het product.
IPV Data
IPV Data doet dagelijks meer dan 3,5 miljoen prijsmetingen bij supermarkten, drogisterijen, parfumzaken, bouwmarkten en dierenspeciaalzaken. Zij gebruiken de data uit GS1 Data Source om productinformatie correct te weergeven.
Max Havelaar
Stichting Max Havelaar houdt zich bezig met het op de kaart zetten, uitbouwen en controleren van het Fairtrade keurmerk (in Nederland ook bekend als het Max Havelaar keurmerk). De stichting is onderdeel van een grote internationale Fairtrade beweging. Samen proberen ze zowel bedrijven als consumenten in Nederland bewust te maken van het belang van eerlijke handel en te overtuigen dat ze een via het keurmerk makkelijk een concrete bijdrage kunnen leveren. Max Havelaar gebruikt die data nu om de administratieve last voor hun Fairtrade partners te verlagen door artikelgegevens uit GS1 Data Source te synchroniseren met de Fairtrade productendatabase.
Questionmark
Questionmark gebruikt data voor advies over gezondheid en duurzaamheid van voeding. Questionmark doet onafhankelijk onderzoek naar de duurzaamheid en gezondheid van consumentenproducten voor bedrijven en consumenten. Zij verzamelt data uit diverse bronnen: van bedrijven, van retailers of van webshops, uit digitale databases, maar ook van verpakkingen. GS1 Data Source is een van die bronnen. Questionmark controleert en vergelijkt die data, en verrijkt die met onderzoek van universiteiten, de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum.
RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beschermt en bevordert de gezondheid van de bevolking en de kwaliteit van het leefmilieu. Het RIVM is een kennisinstituut dat als onafhankelijk adviseur de overheid voorziet van op wetenschap gebaseerde kennis op het gebied van gezondheid en milieu. Het centrum Voeding, Preventie en Zorg is onderdeel van het RIVM en levert kennis over onder andere de relatie tussen voeding en leefstijl en gezondheid.
Dit centrum gebruikt de etiketgegevens uit GS1 Data Source voor onderzoek en beleidsondersteuning bijvoorbeeld op het gebied van voeding- en supplementsamenstelling; voedselconsumptie; voedselveiligheid; gezondheid en duurzaamheid. Deze werkzaamheden worden bijvoorbeeld verricht in opdracht van de Nederlandse overheid. Voorbeelden van producten en onderzoeken zijn de Voedselconsumptiepeiling (VCP); de Monitor Herformulering (HFM); de Nederlandse Voedingsmiddelentabel (NEVO); de Nederlandse Supplemententabel (NES) en onderzoek naar portiegroottes.
In het kader van de onderzoeksdoelen kunnen bijvoorbeeld de volgende acties met de etiketgegevens uitgevoerd worden: combineren van de etiketgegevens met gegevens uit andere bronnen; aggregeren van etiketgegevens om uitspraken te doen over groepen van producten; gebruik in online en papieren vragenlijsten; gebruik in apps; publiceren van resultaten in rapporten en online, bijvoorbeeld NEVO-online.
Vereniging voor Bakkerij- en Zoetwarenindustrie
De Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ) gebruikt etiketdata om de voortgang van inspanningen van leden te meten. Zij focussen zich voornamelijk op de velden die betrekking hebben op de portievermelding en -grootte.
Vivica
Vivica is een platform voor leefstijlcoaching en thuismonitoring voor o.a. ziekenhuizen, apothekers en leefstijlcoaches. Vivica gebruikt de data om haar patiënten actief te ondersteunen bij de (p)revalidatie van o.a. kanker- en hartaandoeningen. Gebruikers scannen barcodes van levensmiddelen, om zo hun dagelijkse intake vast te leggen in het kader van medische behandeltrajecten of leefstijlinterventies.
Voedingscentrum
Het Voedingscentrum heeft de 'Kies Ik Gezond?-app'. Met de app wordt gebruiksvriendelijk en op de individuele consument afgestemde informatie aangeboden over de voedingswaarde en samenstelling van voedingsmiddelen die door de gegevensleveranciers in Nederland op de markt zijn gebracht. De gegevens van GS1 worden door het Voedingscentrum gebruikt voor voorlichting aan consumenten over voeding via de levensmiddelendatabank en via hun voedingsapp.
Gerda Feunekes, directeur Voedingscentrum: "Wij kiezen voor GS1 omdat de meeste etiketinformatie van levensmiddelen die in Nederlandse supermarkten wordt verkocht in GS1 Data Source staat. Daarnaast is de datapool een door de sector geaccepteerde en breed gebruikte oplossing om productinformatie te versturen en te ontvangen.”
Wageningen University & Research
Wageningen University & Research gebruikt etiketdata omdat zij behoefte hebben aan up-to-date en betrouwbare data over voedingsproducten voor onderzoeksdoeleinden.
In eerste instantie gebruiken zij alleen ingrediënten- en nutriënteninformatie, later gaan zij ook andere data gebruiken. In hun onderzoek combineren zij de gegevens met andere data- en kennisbronnen. Met de resultaten willen zij bedrijven helpen om gezonde, duurzame en veilige voeding te produceren en consumenten bij het maken van onderbouwde keuzes.