Wist je dat elke Europeaan jaarlijks gemiddeld 131 kilo voedsel verspilt volgens de Europese Commissie? Vooral versproducten zoals groenten, fruit, brood, vlees en zuivel verdwijnen vaak onnodig. Dit heeft een grote impact op het milieu, onze portemonnee en samenleving.
Veel verspilling ontstaat door onduidelijke informatie over houdbaarheid en bewaaromstandigheden. Hier kunnen bedrijven in de keten, zoals retailers en verwerkers het verschil maken. De QR Code powered by GS1 biedt consumenten o.a. heldere informatie over houdbaarheid en bewaartips, helpt voedselverspilling te voorkomen door efficiënt en effectief voorraadbeheer en ondersteunt bij het voldoen aan wet- en regelgeving.
Ontdek hoe jouw bedrijf met de QR Code powered by GS1 kan bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem en voorbereid is op de toekomst.

Hoe kun je de QR Code powered by GS1 inzetten?
Consumenten bewustmaken
De QR code op verpakkingen biedt consumenten niet alleen de THT-datum, maar ook cruciale informatie over herkomst, kwaliteit en versheid van producten.
Efficiënt vooraadbeheer
Met betrouwbare productinformatie kunnen retailers en andere ketenpartners hun voorraden efficiënter en effectiever beheren en vraag en aanbod beter afstemmen.
Duurzaamheidswinst
Voedselverspilling aanpakken betekent niet alleen besparen op kosten, maar levert ook een aanzienlijke vermindering op van energie- en grondstoffenverbruik.
Voldoen aan Europese wet- en regelgeving
Europese wetgeving legt de nadruk op het verminderen van voedselverspilling in de voedselketen. De QR-code powered by GS1 helpt bedrijven te voldoen.
“Eenduidige data en oplossingen, zoals de QR Code powered by GS1, stellen bedrijven in staat om verspilling binnen de keten te identificeren en doelgericht aan te pakken, terwijl ze consumenten helpen bewuster om te gaan met voedsel. Het proces begint bij
inzicht om je ecologische, sociale en financiële doelen te behalen"
- Toine Timmermans, directeur stichting Samen Tegen Voedselverspilling