Codes voor emballage

GS1 Belgium & Luxembourg en GS1 Nederland gebruiken een gezamenlijke lijst met hierin de meestvoorkomende emballagecodes in de Benelux.

Met deze codes kun je emballage-artikelen (in België bekend als RTI: Returnable Transport Item) eenduidig identificeren in elektronische berichten (GS1 EDI) en data delen via GS1 Data Source. Emballagecodes worden in Nederland ook wel ‘emballage GTIN’s’ genoemd en in België en Luxemburg 'nGRAI'.

Emballagecodes invoeren

De emballagecodes bestaan uit 13 cijfers, conform de internationale GS1 standaarden. In sommige gevallen voeg je een voorloopnul toe:

  • Gebruik je de emballagecodes in GS1 Data Source en/of GS1 XML-berichten?
    Voeg dan altijd een voorloopnul toe door het cijfer ‘0’ voor de 13-cijferige emballagecode te plaatsen.
  • Gebruik je de emballagecodes in een EANCOM-bericht zoals een DESADV (verzendbericht) of INVOIC (factuur)? Voeg dan geen voorloopnul aan de emballagecodes toe.

In het document hieronder staat een lijst met de meestvoorkomende emballagecodes in België, Nederland en Luxemburg. De codelijst is gecontroleerd door logistieke dienstverleners en wordt uitsluitend gebruikt voor logistieke artikelen. Codes uit het tabblad ‘Deleted Codes – Mapping’ kun je niet meer gebruiken. Emballage-artikelen die door consumenten worden gebruikt (zoals kratten en flessen) staan niet in de lijst.

Benelux emballagecodelijst

X