Als er problemen zijn met een implantaat, dan moeten de dragers snel gevonden kunnen worden. Daarom is het voor zorginstellingen sinds 2019 wettelijk verplicht om implantaten die op de inclusielijst staan in het Landelijk Implantaten Register (LIR) te registreren.
Wat te doen?
Gegevens uit de barcode vastleggen
Ingebracht implantaat moet herleid kunnen worden tot de patiënt. Zorg dat de GTIN (unieke artikelcode), lotnummer en serienummer in de interne systemen vastgelegd worden.
Implantaten met een (barcode)scan in het patiëntendossier registreren en de geregistreerde gegevens vervolgens automatisch aan het LIR vertrekken. En eventueel nog naar kwaliteitsregisters.
Als een zorginstelling ook een ERP/voorraadbeheersysteem heeft, dan kunnen het EPD en ERP gekoppeld worden voor voorraadoptimalisatie. Lees meer.
Artikelgegevens ontvangen via GS1 Data Source
Door aan te sluiten op GS1 Data Source (GDSN) zijn artikelgegevens van medische hulpmiddelen altijd beschikbaar. Real-time en gestandaardiseerd. Naast de gegevens die worden vastgelegd door het scannen van de barcode, zijn er aanvullende gegevens nodig om alle voor het LIR verplichte gegevens in het EPD te registreren. Deze zijn op te halen uit GS1 Data Source. Het gaat om: producttype (GMDN-classificatie), naam van de fabrikant en productnaam.
Registratie in het LIR
Registratie in het LIR via een automatische koppeling (rechtstreeks vanuit het interne systeem naar het LIR). Dit is de meest duurzame en efficiënte oplossing en vraagt geen administratieve handelingen: de kans op fouten is zeer klein.
Registratie in het LIR gaat via het Global Location Number van het LIR: 8718734080008. Noodzakelijk is ook dat jouw leverancier van implanteerbare medische hulpmiddelen productdata via GS1 Data Source (GDSN) aan het LIR publiceert. Stel het LIR op de hoogte van de GLN van de leverancier via info.lir@minvws.nl.