Medical Device Regulation (MDR) en In Vitro Diagnostic Regulation (IVDR)

Voor fabrikanten

Meer transparantie en betere zichtbaarheid is het doel van deze Europese wetgeving. Fabrikanten moeten medische hulpmiddelen voorzien van een UDI. Dit geldt sinds 26 mei 2021 voor alle klasse medische hulpmiddelen en sinds mei 2022 voor IVD's*. 

*IVD's die nog niet in de handel zijn en ook voor niet-steriele hulpmiddelen van klasse A, waarvoor geen betrokkenheid van een notified body nodig is.

Wat te doen?

1

Identificatie artikelen

Bestel GS1 artikelcodes om artikelen te identificeren en te coderen. In de barcodes die in de gezondheidszorg worden gebruikt, moet de GTIN niet 13 maar 14 cijfers bevatten. Voeg daarom een voorloopnul toe. Of je maakt gebruik van indicator digits om verpakkingsniveaus te identificeren, dan kom je ook aan 14 posities.

2

Unique Device Identification (UDI)

Maak met de unieke artikelcode een UDI voor elke versie of ieder model medisch hulpmiddel of in-vitro diagnostiek. Plaats de UDI in tekstvorm én als symbool op het product. Gebruik hiervoor een GS1 DataMatrix of barcode GS1-128.

3

Global Model Number voor de Basic UDI-DI

Maak een Global Model Number om de Basic UDI-DI te implementeren voor het identificeren van productmodellen en/of productfamilies. De Basic UDI-DI moet worden opgenomen in relevante certificaten, zoals het CE certificaat en technische documentatie. Dit nummer komt niet op de verpakking.

4

Europese database EUDAMED

EUDAMED is de European Database on Medical Devices. In deze database staat informatie over medische hulpmiddelen en fabrikanten. Er staat informatie in over op de markt zijnde hulpmiddelen en de gegevens over de desbetreffende marktdeelnemers, bepaalde aspecten van de conformiteitsbeoordeling, aangemelde instanties, certificaten, klinische onderzoeken, vigilantie en markttoezicht. Meer informatie over EUDAMED en deadlines.

Andere GS1 standaarden

  • Global Location Number (GLN): om een eigen locatie uniek en eenduidig te identificeren.
  • GS1 Data Source: om productgegevens wereldwijd en gestandaardiseerd met afnemers, zoals zorginstellingen en databases, te delen vanuit één bron.

Algemene regels

Om een medisch hulpmiddel (in-vitro diagnostiek) op de markt aan te bieden, moet het aan de wettelijke eisen voldoen. De Rijksoverheid heeft hiervoor een checklist opgesteld met daarin informatie over o.a.:

  • Risicoklasse bepalen
  • Single Registration Number en Local User Administrator voor toegang Eudamed
  • CE-markering
  • Post Market Surveillance (PMS)

Relevante links