Bekijk hieronder de meest gestelde vragen over barcodes.
Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan in de kennisbank of neem contact met ons op.
Veelgestelde vragen
Ga naar 'Mijn codes' en selecteer 'Artikelcodes'. Selecteer daarna bij 'Alle codes' eerst je codepakket en klik op 'Koppel artikel'. Vul minimaal de verplichte velden in en sla deze op als 'concept' of als 'actief'.
Wil je meerdere codes tegelijk aanmaken?
Selecteer bij 'Alle codes' eerst je codepakket en klik dan op 'Download Excel'. Vul minimaal de verplichte kolommen in en upload je bestand. Lees de instructies op het eerste tabblad van je Excel bestand.
Heeft u al een codepakket, dan hoeft u geen aparte GLN te bestellen. Een GTIN kan tegelijkertijd als artikelcode en als GLN gebruikt worden. Heeft u nog geen codes, dan kunt u een account aanmaken en een GS1 locatiecode (GLN) of een codepakket bestellen.
EAN is een afkorting van 'European Article Number'. Voordat GS1 Nederland onderdeel werd van de wereldwijde GS1 organisatie heetten we EAN Nederland. De naam EAN blijft hardnekkig bestaan in Nederland, maar is dus de voorloper van GS1.
De GS1 artikelcode heet officieel in de wereldwijde standaard 'Global Trade Item Number', afgekort GTIN.
Artikelcode, GTIN, EAN: het zijn verschillende namen voor de enige unieke identificatie van het product.
Nee. De barcode-aanbieders die (vaak goedkope) EAN-codes aanbieden, gebruiken de nummers oneigenlijk en deze zijn niet te registreren in het wereldwijde register.
Nee. Online blijven producten en bijhorende productinformatie altijd te vinden, zelfs als ze al lang zijn verlopen en niet meer worden geproduceerd. Internationaal hebben bedrijven erop aangedrongen dat GS1 bedrijven oproept barcodes (GTIN) niet meer opnieuw te gebruiken.
Dit betekent dat een toegewezen code altijd gekoppeld is aan één product en deze niet kan worden toegewezen aan een ander product. Ook niet als het oude artikel niet langer meer op de markt is.
Kijk wanneer het product een nieuwe code nodig heeft.
Graag verwijzen wij u voor uitleg naar deze pagina: GS1 label - GS1 Nederland
De informatie kunt u hier vinden: Wanneer een nieuwe GTIN? - GS1 Nederland
Er is een beperkt aantal GTIN-8's beschikbaar voor toewijzing.
Hierdoor zit er een beoordeling vanuit onze kant aan vast of het noodzakelijk is.
Een EAN8 code wordt alleen toegekend bij onderstaande afmetingen:
- Het totale bedrukbare deel van de verpakking kleiner is dan 80cm²
- De ruimte voor het grootste label op een verpakking kleiner is dan 40cm²
- Het product cilindrisch van vorm is met een diameter van minder dan 30mm
Om de EAN8-artikelcodes te kunnen ontvangen, verzoeken wij u ons de diverse voorbeelden van de productverpakking (hieronder vallen ook meerdere producten of varianten van hetzelfde product) te e-mailen waarop duidelijk:
- de verpakkingsafmetingen,
- de ruimte gereserveerd voor de streepjescode en
- de diameter van het product (voor buizen / cilinders)
te zien zijn.
U kunt er ook altijd voor kiezen om de EAN13 code te verkleinen. Het gespecificeerde vergrotingsbereik voor een EAN-13 streepjescodesymbool dat gescand wordt in de detailhandel is tussen 80% <100% of 100%> 200%.
In MijnGS1 kunt u via het GLN register uw GLN's beheren.
Voor de Europese Medical Device Regulation (MDR) en In Vitro Diagnostic Regulation (IVDR) heb je voor het identificeren van een familie/model van een medisch hulpmiddel een Basic UDI-DI nodig.
Voor het maken van de Basic UDI-DI heb je een GS1 bedrijfsnummer nodig. Losse artikelcodes hebben geen GS1 bedrijfsnummer, waardoor je met een losse artikelcode geen Basic UDI-DI kunt maken.