Data ontvangen - Communicatieprotocol inregelen

Een eigen applicatie of een applicatie van een softwareleverancier. Dit is een keuze.

AS2

Applicability Statement 2 - AS2 is vergelijkbaar met HTTP(S), waarmee je internetbrowser werkt. Door het gebruik van beveiligingscentificaten is veilige communicatie gegarandeerd. Communicatie via AS2 is in principe realtime.

Output formaten: alleen GS1 GDSN XML. Media ontvang je via een url in het bericht en je haalt dan zelf het mediabestand op. 

Als je ervoor kiest om de gegevens via een AS2-verbinding te ontvangen, dan ontvangt je van GS1 een e-mail met een formulier waarin je je AS2-gegevens kunt invullen. GS1 neemt vervolgens contact met je op om de connectie met je in te regelen. De communicatiegegevens voor AS2 vind je bij de technische informatie.

FTPS

Secure File Transfer Protocol SSL- De XML-artikelberichten worden via een beveiligde FTP-verbinding uitgewisseld. Dit is vergelijkbaar met het raadplegen van beveiligde internetpagina’s. Je bepaalt zelf met welke frequentie je op de FTP-server kijkt of er nieuwe bestanden klaar staan. Media wordt via een url in het bericht meegestuurd. 

Output formaten: GS1 GDSN XML en media (tiff, jpg, pdf, etc.).

Wil je de productdata via FTPS ontvangen? Dan heb je FTPS-software nodig, bijvoorbeeld Filezilla. De communicatiegegevens voor FTPS vind je bij de technische informatie.

API

Application Programming Interface - Met een API kan de data-afnemer zelf geselecteerde data en datamodules van haar leveranciers uit de GS1 datapool via een 'request' opvragen.

Output formaten: JSON en media (tiff, jpg, pdf, etc.).

Om data tussen de GS1 datapool en jouw interne systemen uit te wisselen is er een API-koppeling nodig. Dit is software om systemen met elkaar te laten praten. De gegevens om een API-koppeling tot stand te brengen vind je bij de technische informatie.

Voor- en nadelen

Je bepaalt zelf het communicatieprotocol. Standaard staat API geselecteerd, dus kun je zelf wijzigingen.
Bij je keuze kun je het volgende meenemen:

 

  Voordelen Nadelen
AS2 AS2 werkt in principe realtime volgens een ‘push’-principe waardoor er nauwelijks vertragingen zijn. Zodra XML-berichten beschikbaar zijn, worden deze doorgestuurd naar jouw systeem, dat continu klaar staat om berichten te ontvangen. Het inrichten van een AS2-verbinding is wat ingewikkelder, onder andere omdat beveiligingscertificaten moeten worden geïnstalleerd en de nodige parameters moeten worden ingesteld. Hier zijn over het algemeen kosten aan verbonden.
FTPS FTPS is is eenvoudig in gebruik en er is veel software beschikbaar die dit ondersteunt.  Het kan zijn dat het niet realtime werkt. Dit betekent dat je periodiek (bijv. elke x minuten) op de FTPS-server moet kijken of er nieuwe gegevens klaar staan. 
API Het voordeel van API ten opzichte van AS2 en FTPS is dat het volgens het ‘pull’-principe werkt. Je vraagt met een 'request' productinformatie op per artikel (GTIN), datamodule en/of per artikelhiërarchie. Bij AS2 en FTPS ontvang je alle data van nieuwe en gewijzigde artikelen van de gehele artikelhiërarchie van de leveranciers waarop je een abonnement hebt. Met API kun je dus meer ‘op maat’ data ontvangen.