Release-informatie

Doe-het-zelf, tuin & dier

Er komen steeds meer productgroepen bij en voor websites is ook steeds meer data nodig. Vier keer per jaar is er daarom een update (release) van het GS1 Benelux datamodel. Dan voeren we bijvoorbeeld wijzigingen door in validaties, invoerinstructies, velden of codes.

Nieuw GS1 Benelux datamodel doe-het-zelf, tuin & dier

De nieuwe versie van het GS1 Benelux datamodel voor de sector doe-het-zelf, tuin en dier (3.1.23) is sinds 20 mei 2023 live. Retailers ontvangen vanaf nu data volgens het nieuwe datamodel. Leveranciers moeten er dus voor zorgen dat eventuele wijzigingen zijn doorgevoerd.

Afbeelding Tijdlijnrelease Datasource DHZT NL (2)

Belangrijkste wijzigingen:

  • Toevoegen extra attributen voor het delen van verpakkingsinformatie.
  • De release omvat de nieuwste internationale GS1 GPC release. Er zijn in totaal 90 wijzigingen doorgevoerd in de GPC (Global Product Classification). In het datamodel zijn 72 bricks geactiveerd voor o.a. leefgebied/onderkomen, levensmiddelen, postzegels, vuurwerk, wenskaarten, mandenvlechtwerk en waterontharders.
  • Toevoegen bebat/stibat en recupel/wecycle attributen aan meerdere bricks.
  • Herinrichten bricks voor veiligheidskleding en -schoenen, bandzagen, jaloezieën, hogedrukreinigers, figuurzagen, schuurmachines en nat-/droogstofzuigers.
  • Uitbreiden diverse picklists voor o.a. detailmaterialen, materialen voor badkamerproducten, fietsonderdelen, vloerkleden en -matten, diameter toe-/afvoer, type reservoir.
  • Diverse attribuutnamen en definities helderder gemaakt.

Vervallen attributen

Er vervalt een flink aantal attributen (velden) per 20 mei. Voor een aantal zijn er vervangende attributen voor. Zie kolom 'Nieuw FieldID' in de link.

Nieuw overzicht met validaties

  • De validaties voor alle sectoren van GS1 Nederland en GS1 Belgilux zijn samengevoegd op 1 tabblad. Je kunt nu makkelijker filteren voor de verschillende landen (BE, NL en L) en sectoren en in het overzicht met wijzigingen (change log).
  • Het overzicht lijkt veel op het document dat nu gebruikt wordt voor levensmiddelen en drogisterij. Voor de sector doe-het-zelf, tuin en dier zijn de indeling en beschrijving van validaties nieuw. 
  • Het nieuwe validatieoverzicht is voor de release in mei nog naast het bestaande overzicht beschikbaar. Vanaf de publicatie voor de release in augustus is er alleen nog dit nieuwe overzicht en is het geen onderdeel meer van het datamodel. Zo kunnen we complexe validaties (met meer variabelen) ontwikkelen.

Meer informatie

Het nieuwe datamodel (incl. change datamodel met alle wijzigingen) vind je op onze website in het Nederlands en in het Engels. In het datamodel zelf hebben alle wijzigingen ten opzichte van versie 3.1.22 een gele achtergrond. Het document met sectorafspraken publiceren we niet meer. Alle relevante informatie staan nu per onderwerp op onze kennisbank.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op via info@gs1.nl of bel naar 020 511 38 88.

X